Afgelopen week zag ik op tv een uitzending over mensen met een dwangstoornis, Levenslang met Dwang. Als ik dat soort dingen zie denk ik altijd: “Wat zou ik graag met zo iemand willen werken om hem of haar te laten profiteren van wat wij allemaal leren.” Helaas blijkt de drempel voor veel mensen om hulp te zoeken bij iemand die sjamanistische technieken gebruikt toch best groot. Dit is een jammer, want de technieken die wij van de de Q’ero sjamanen uit Peru leren, bieden uitstekende mogelijkheiden om los te komen uit de lagere bewustzijnsniveaus.

Dwang

Voor mij is dwang de ultieme uiting van angst. Je MOET iets doen anders zullen de gevolgen voor jou en anderen enorm zijn. Je hebt hier geen vrije wil meer in. Je MOET. De voorbeelden die er in het programma voorbij komen zijn extreem te noemen, van iemand die op een bepaalde manier zijn handen moet wassen tot iemand die uren doet over het aankleden. Maar allemaal lijken ze geen controle te hebben over zichzelf. Hoe kun je hier vanaf komen?

De vier hersenen

Mensen hebben vier gebieden in hun hersengebieden die ze bewust kunnen leren gebruiken.

  1. Het reptielenbrein (oude hersenen: primaire processen om te overleven)
  2. Het zoogdierbrein (het limbische systeem: onbewuste processen zoals emoties)
  3. De neocortex (de bewuste hersenen: rationeel redeneren)
  4. De prefrontale cortex (het goddelijke deel van de hersenen)

Verbonden zijn met een van deze vier gebieden zorgt ervoor dat we de wereld op een bepaalde manier zien en ervaren. Daarbij is het eerste niveau vooral het bewustzijnsgebied van de zeer primitieve emoties als angst en is het vierde niveau het bewustzijnsgebied van liefde, vrede en harmonie. Dat betekent dat als je een manier kunt vinden om mensen niet vanuit de reptielenhersenen, maar vanuit de prefontale cortex de wereld te laten ervaren, deze mensen als vanzelf hun angsten zullen loslaten omdat ze simpelweg niet bestaan in dat bewustzijnsgebied.

Niveaus van bewustzijnDe oplossing voor dwang en angst lijkt zich dus te bevinden in het veranderen van de waarneming van de werkelijkheid en niet in het veranderen van de werkelijkheid zelf. Wat zeg je nu? Wat ik beweer is: “Als je mensen kunt leren om hun waarneming te verschuiven naar hersengebieden die meer gericht zijn op harmonie en eenheid, dat de werkelijkheid die mensen ervaren meer gericht zal zijn op harmonie en eenheid.”

Natuurlijk ben ik niet de enige die dit heeft doorzien. Alle spirituele tradities maken van deze kennis gebruikt. Van de traditionele ZEN meditatie tot de moderne mindfulness. Al deze technieken maken gebruik van het verschuiven van de waarneming naar andere delen in de hersenen. Het instrument dat ze hiervoor gebruiken is de adem. Wat dat betreft wijkt het Inca-sjamanisme hiervan af. Bij de Inca-sjamanistische technieken wordt gebruik gemaakt van helpers in de vorm van archetypen (in volgorde van de hersengebieden: de slang (sachamama, amaru), de poema of jaguar (otorongo), de kolibrie (siwar q’ente) en de condor (apu kuntur).

Door je te verbinden met zo’n archetype en natuurlijk ook met zijn bewustzijnsenergie stem je vanzelf af op dat deel van de hersenen. Hierdoor wordt de werkelijkheid die je ervaart gekleurd door deze afstemming. Ik spreek uit jarenlange ervaring als ik zeg dat jouw werkelijkheid totaal kan veranderen als jij leert om je bewustzijn te trainen. Dat is voor mij gebeurd en dat gebeurt met iedereen met wie ik het genoegen heb om te werken. De enige voorwaarde is dat je gebruik blijft maken van de technieken om jouw bewustzijn te blijven trainen en om je af te blijven stemmen op die andere werkelijkheid. Als je dit niet doet dan verval je binnen een week in dat kleine wereldje en zal je leven zich weer vullen met angst en wanhoop.

Het verhogen en verruimen van het bewustzijn kan in de Inca-sjamanistische traditie worden gedaan door middel van inwijdingen zoals de Munay-Ki of Nusta Karpay of andere inwijdingstechnieken. Het nut van deze inwijdingen is onder andere het activeren van de hogere bewustzijnsstaten en de neocortex en prefrontale cortex. Dat waar we anders langer over zouden doen om ze te bereiken. Hierdoor zijn we eerder in staat om te stoppen met ons verleden keer op keer te herleven.

Niet jezelf zijn

Sommige mensen lijken geen tot weinig controle te hebben over hun eigen leven. Dat kan ook een andere reden hebben die wij kennen uit films uit “The Exorcist” en aanverwante voorbeelden. Deze mensen dragen een energie bij zich die niet van hen is. Dit is een zogenaamde entiteit van een mens of dier die nog leeft of overleden is.

Indien het een entiteit is van iemand die nog leeft, dan is deze overgedragen door een daad van “niet bewust gedrag” en is dit de reden voor het verlies van energie bij zowel het slachtoffer als de dader. Dit komen we veelal tegen in gevallen van allerhande misbruik. De energie van de dader huist letterlijk in het energielichaam van het slachtoffer. Beide hebben hier dagelijks last van omdat er nog een energetisch koord bestaat tussen beide.

Indien het een entiteit is van iemand die is overleden, dan heeft deze energie jou aangezien als het licht waar het graag naartoe wilde. Je kunt deze entiteit opgepikt hebben op allerlei plaatsen waar veel mensen zijn. Dit type entiteit heeft de eigenschap dat het zich nestelt aan de gastheer en dat het energie onttrekt en het gedrag veranderd. Dit is precies wat we zien bij mensen met dwang.

In beide gevallen dient het de aanbeveling om deze entiteit te verwijderen. Dit is niet een op zichzelf staande behandeling, maar gaat vaak gepaard met een soul retrieval om dat stukje te helen dat verloren is gegaan.

Er zijn dus verschillende dingen die kunnen worden gedaan voor iemand die erg angstig is of last heeft van dwang. Mocht je hier meer van willen weten, dan kun je contact met me opnemen.

2 reacties op “Dwang en angst? Sjamanisme kan een oplossing zijn

Reacties zijn gesloten.

De waardering van www.bluekachina.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 30 reviews.