Eneco ToonJe kunt de televisie of radio niet aanzetten of je hoort of ziet wel een reclame van Eneco. Iedereen moet aan de TOON. Toon is een zogenaamde slimme thermostaat van Eneco. Deze thermostaat kan niet alleen de temperatuur in huis regelen, maar je kunt er ook andere apparaten op aansluiten. Zo is er een module voor licht en een module voor rookmelding. Wat een vernuft allemaal en wat duurzaam.

Helaas heeft Eneco ervoor gekozen om de Toon alleen in een draadloze uitvoering op de markt te brengen. Dat betekent dat je verplicht wordt om gebruik te maken van Wi-Fi. Het was een kleine moeite geweest om de Toon ook met een LAN functie uit te rusten. Daarmee zou je wel een slimme thermostaat kunnen gebruiken, maar de vervuilende straling achterwege kunnen laten. Helaas heeft Eneco dus een beperkte blik op het begrip duurzaam. Laat dit een waarschuwing zijn voor anderen:

Eneco Toon = draadloos = straling = niet duurzaam.

Duurzaam betekent onder meer ‘geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast’, ‘het milieu zo min mogelijk belastend’. Kortom: ‘relatief milieuvriendelijk’, ‘grondstofbesparend’. Nou milieuvriendelijk is het zeker niet. De Toon zendt een constant draadloos signaal uit.

Wij zijn hier zelf recent ook mee geconfronteerd. Niet omdat we er zelf voor kozen, maar omdat onze buren besloten een Toon aan te schaffen. Het effect is een sterke toename van electrosmog in ons huis. Contact met Eneco heeft niets opgeleverd. Zij blijven volhouden dat straling niet slecht is voor je gezondheid. Wij weten inmiddels wel beter.

Jammer van die Eneco Toon, want het idee is best goed.

Helaas zie ik steeds meer mensen al die slimme speeltjes in huis nemen. Gevolg is dat het binnenmilieu in huizen wordt verpest en dat mensen zwaar geïrriteerd raken. Ik kom in huizen waar de energie zo slecht is, dat het me niet verbaast dat mensen uit elkaar gaan, of dat zoontje of dochtertje niet meer normaal kan slapen. Als je hier dan wat van zegt wordt je met grote ogen aangekeken: “Maar, dat is toch nooit bewezen?”

Laatste hoorde ik een interessante uitspraak: “Vroeger had je domme apparaten en slimme mensen, tegenwoordig heb je slimme apparaten en domme mensen.” Daar zit wat in want wie kiest er nou voor om z’n gezondheid te offeren voor gemak. Helaas is de realiteit dat bijna iedereen hiervoor kiest.

Ach ja, het zal me ook wat. Eerst maar eens zorgen dat die Toon hier in huis een toontje lager zingt.

2 reacties op “Eneco Toon: straling is niet duurzaam

Reacties zijn gesloten.

De waardering van www.bluekachina.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 30 reviews.