Pampamesayoq: de balans tussen twee werelden

Wat doe je nou eigenlijk?

PampamesayoqDe vraag die ik vaak krijg is “Wat doe je nu eigenlijk” of ” Wat ben je?

In de eerste plaats ben ik natuurlijk gewoon een westerse mens die een baan heeft en meedraait in de maatschappij. Maar er is meer. Naast al die dagelijkse beslommeringen ben ik ingewijd in de mystieke wereld van de Q’ero sjamanen uit Peru. Zij hebben mij de kans gegeven om te worden opgeleid als Pampamesayoq. Dit is een persoonlijke keuze van mij geweest omdat ik al sinds mijn jongste jaren een zeer sterke verbinding heb met de natuur en een bijzondere interesse heb in alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Mijn natuurlijke verbinding bleek een erg geschikte basis om de inwijdingen te ontvangen die zijn doorgeven aan mensen die hun pad willen bewandelen.

De reden dat ik dit pad wil bewandelen is omdat ik van mening ben dat de westerse mens alleen heel kan worden als de verbinding met de natuur wordt hersteld. Deze verbinding is voor mij een vanzelfsprekendheid. Helaas geldt dat lang niet voor iedereen. Omdat ik gezegend ben met een sterkte gevoelighjeid, ben ik in staat om een medium te zijn tussen de wereld van de energie en de westerse maatschappij. Dit is voor mij een sterke roeping die ertoe heeft geleid dat ik ben opgeleid als Pampamesayoq en dat ik met een mesa werk.

Wat is een Pampamesayoq?

Een Pampamesayoq is een mens die zijn of haar leven in dienst heeft gesteld van het bewust meewerken aan het grote kosmische plan. Daarbij heeft de Pampamesayoq aangegeven en laten zien te willen luisteren naar de aanwijzingen die worden gegeven vanuit de onzichtbare wereld.

Tijdens de training van de Pampamesayoq worden er drie inwijdingen gegeven. Deze inwijdingen genaamd de Hatun Karpay zorgen voor het schoningsproces dat nodig is om na jaren dezelfde inwijdingen weer door te kunnen gaan geven. Uiteindelijk is het ego door lange training ondergeschikt geworden aan de energie die er door de Pampamesayoq stroomt. Deze energie is het best te typeren als pure liefde.

In de Munay-Ki wordt een Pampamesayoq een “Hoeder van de dag” genoemd, maar voor mij is dat te beperkt. Een Pampamesayoq is iemand die een zeer sterke verbinding heeft met de aarde (Moeder Aarde of Pachamama) en de kosmos. Daarbij is hij of zij in staat om contact te maken met de wereld van de energie, de Kausay Pacha. Dit lijkt zweverig, maar is het allerminst. Het is de wereld die zich soms aan ons laat zien als we toeval of een dejavu ervaren. Of in een zeldzaam moment als we even loskomen van de tijd bij een buitengewone prestatie of gewoon bij het zien van een zonsopkomst.

Hij of zij heeft een sterke binding met de natuurlijke cycli en staat daardoor losser van de westerse maatschappij. Ze zeggen daarom ook wel:

Een Pampamesayoq is wel in deze wereld, maar is niet van deze wereld.

Iedereen die werkt als Pampamesayoq heeft een periode van schoning meegemaakt of is erg ziek geweest. Voor mij geldt dit ook. Tijdens mijn opleiding heb ik ook diep moeten gaan om persoonlijke wonden te kunnen helen. Maar dit is niet meer dan logisch. Als je weet hoe je jezelf kunt helen, kun je ook een ander Helen.

Op 22 mei 2015 is mijn verslag over de Hatun Karpay goedgekeurd door de Q’ero gemeenschap. Dit betekent dat ik door hen erkend wordt als iemand die de opleiding heeft afgerond en die professionaliteit heeft getoond op dit pad. Ik ben dus een westerling die opgeleid is als Pampamesayoq.