Microsoft HoloLensAfgelopen week was er op mijn werk een prachtige presentatie van de Microsoft HoloLens. Voor wie niet weet wat dit is volgt er hier een kleine uitleg.

Microsoft HoloLens werking

De Microsoft Hololens kit is een 3000 dollar kostende Mixed Reality helm die je op je hoofd zet. Het is een behoorlijk uit de kluiten gewassen bril die in staat is om de werkelijkheid te verrijken. Je kunt door deze bril heen kijken. De ruimte waar je bent wordt door de bril gescand en er wordt een zogenaamde mesh van gemaakt. Dat is een 3D beeld van je omgeving welke beschikbaar is voor verrijking.

De Hololens is een krachtig apparaat waarvoor Microsoft een compleet platform voor heeft ontwikkelt. Dit platform bestaat uit een API en de HoloLens zelf. Voor de HoloLens zelf heeft Microsoft een HPU ontwikkelt. Dat is een speciale chip die de holografische data af kan handelen in real time. Dit is ook de reden dat de HoloLens zeer snel is. Hij kan met gemak ongeveer 10 meter op je heen inscannen en verrijken.

Tijdens de demonstratie werden toepassingen getoond waarbij een mens en andere wezens in de ruimte werden geprojecteerd. Deze wezens hadden interactie met de omgeving. Vandaar dat we ook spreken over Mixed Reality. Al met al een leuk apparaat dat gebruikt kan worden voor trainingsdoeleinden.

Microsoft HoloLens

HoloLens niet geschikt voor langdurig gebruik

Na de prachtige demonstratie ben ik naar de Microsoft evangelist gelopen met een vraag. Ik zag mogelijkheden voor mijn eigen opleiding. Mixed reality zou zeer geschikt kunnen zijn om mensen te trainen. Helaas bleek al snel dat deze developer versie niet geschikt is voor langdurig gebruik.

Ik wilde weten waar de antenne in de HoloLens is geplaatst en of Microsoft enige moeite heeft gedaan om de schedel af te schermen voor de straling die de HoloLens afgeeft. Twee hele valide vragen bij een nieuw product dat wordt aangeprezen als geschikt voor scholen en verzorgingstehuizen. Een product dat in de toekomst wellicht onmisbaar wordt om mijn eigen werk te kunnen doen.

Het antwoord van de evangelist was zoals ik het al jaren gewend ben. Allereerst een poging om mij te negeren en ten tweede een kort en bits antwoord. “Er is nooit bewezen dat gsm straling schadelijk is voor de mens”. Op de vraag waar de antenne zich bevindt kreeg ik wel een antwoord. “Boven de neus voorin de HoloLens.” Dus de antenne zit zeer dichtbij het oog en de hersenen. Toen ik vroeg of hij dat slim vond, eindigde al snel het gesprek.

Voor wie een beetje de gang van zaken op dit gebied volgt weet dat in 2011 de WHO straling van gsm’s als mogelijk kankerverwekkend heeft gecategoriseerd. De reden hiervoor is juist omdat er aanwijzingen zijn dat langdurig mobiel bellen hersentumoren kan veroorzaken. En dat is waar het hier om gaat. De Microsoft HoloLens wordt langdurig gebruikt om taken uit te voeren. Wat mij betreft is dit onacceptabel voor een apparaat dat wordt aangeprezen voor het gebruik in scholen en verzorgingstehuizen.

Je kunt nu met me gaan discussiëren dat gsm straling een andere frequentie heeft dan Wi-Fi en Bluetooth straling. Je kunt ook inbrengen dat er geen sluitend bewijs is dat straling kanker veroorzaakt. Je kunt ook zeggen dat het wel mee zal vallen met het elektromagnetische veld dat van de HoloLens af zal komen. Voor mij is het een non-discussie. Er zijn nu zo’n 6 miljoen Nederlanders chronisch ziek en onze gezondheidszorg dreigt volledig onbetaalbaar te worden. Wordt het dan niet hoog tijd om aan preventie te gaan doen?

Eigenlijk begrijp ik ook niet waarom mensen niet een stuk kritischer zijn. Juist ontwikkelaars zouden aan de bel moeten trekken bij Microsoft. De Microsoft HoloLens is niet gemaakt met de gezondheid van de gebruiker in gedachten. Voor mij doet dat pijn omdat ik zie dat het bedrijven als Microsoft en mijn collega’s helemaal niets kan schelen wat we op ons hoofd zetten. Maar dit is wel het moment om onze mond open te doen. Anders zitten onze kinderen met de problemen over een paar jaar. Dan moeten ze dit soort apparaten gebruiken om hun werk te kunnen doen. Wij zijn het hen verplicht om te zorgen dat het dan apparaten zijn die de gezondheid niet schaden.

Jammer maar helaas. Ik ga dit dus niet inzetten tijdens de opleiding.

De waardering van www.bluekachina.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 30 reviews.